elijah-o-donnell-1058087-unsplash-1.jpg

Yhteisöhoito pähkinänkuoressa

Yhteisöhoito on psykososiaalinen hoitomenetelmä, jolla tuetaan asiakkaan toipumista päihde- ja muista riippuvuuksista sekä niihin liittyvistä traumoista. Menetelmä on yhteisöllinen ja hoitotavoitteet ovat yksilöllisiä. Yhteisö tukee elämäntavan muutoksessa tarjoamalla vertaistukea ja suoraa, rakentavaa palautetta. Yhteisön asiakkaat sitoutuvat oman hoitonsa lisäksi toisten asiakkaiden toipumisen tukemiseen.

Turvalliset puitteet ja hyvä hoidollinen ilmapiiri ovat ensiarvoisen tärkeitä terapeuttisen yhteisön hoidon onnistumisen kannalta. Henkilökunnan tärkeimpänä tehtävänä on tukea asiakasyhteisöä rakenteiden ja toipumiskulttuurin ylläpidossa.

Yhteisöhoitoa toteutetaan terapeuttisissa yhteisöissä laitos-, asumis- ja avopalveluina.

Steryn jäsenten taustayhteisöjä ovat mm. Hietalinna-yhteisö, Mikkeli-yhteisö, Kuvernöörintien asumisyhteisö ja Kankaanpään A-koti. Jäsenien taustayhteisöissä sovelletaan yhteisöhoidon elementtejä myös lastensuojelussa ja maahanmuuttajien parissa tehtävässä työssä.

Stery ry on Euroopan terapeuttistenyhteisöjen liiton EFTCn ja Päihdetoimijoiden yhteistyöverkosto PÄIVYTin jäsen.

Lähteet

DeLeon, G. The Therapeutic Community: Theoru, Model and Mathod. SpringerPublishing Company, New York 2000.

Kallio Liisa ja Ylitalo Sami: Yhteisöhoito,teoksessa Huume- ja lääkeriippuvuudet (toi,. Aalto, M., Alho, H. ja Niemlä,S.), Duodecim 2018.

Ikonen, Y., Kallio, L. ja Ruismäki, A.: Elämänmuutos rakentuu toiminnasta ja osallisuudesta yhteisöhoidossa. Artikkeli  julkaisussa Kansallinenmielenterveys- ja päihdesuunnitelma 2009-2015 – Kehittyviä käytäntöjä

1 Comment

  1. […] mindfulnessia, flow-tiloja, luontoliikuntaa, luontoterapiaa, seikkailu- ja elämyspedagogiikkaa, yhteisöhoitoa, vaikka totta kai elämä tuona aikana sisälsi myös runsaasti riskejä, uhkia, kärsimystä ja […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vie ylös